Malaysia nyelidiki perkawinan omongane bocah wadon umur 11 taun

Panguwasa Malaysia nyelidiki perkawinan sing didakwakake dening bocah wadon Thailand sing umur 11 taun lan bocah wadon sing umuré 41 taun sawisé kasus kasebut nyebabake njijiki lan diskusi babagan hukum Malaysia babagan poligami lan perkawinan anak.
Wakil Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ngendika, manawa pihak berwajib Malaysia nyelidiki apa “aturan seksual” ditindakake sadurunge nikah sing dituju lan bakal ngidini bocah-bocah wadon “profesional medhis lan penasehat kanggo mbantu dheweke nangani kahanan iki.”
Loro-lorone perkawinan bocah lan poligami bisa legal ing Malaysia yen kriteria tartamtu ditemokake, lan kritikus wedi yen hukum bakal kalebu pedofilia lan eksploitasi anak.

Wong loro kasebut diarani nikah pungkasan sasi sajrone upacara ing Thailand kidul, miturut kantor warta negara Bernama. Bocah-bocah wadon lan wong tuwané wong Thai, nanging manggon ing Malaysia, miturut New Strait Times, salah sawijining koran paling penting ing Malaysia.
Wawancara dheweke dadi virus sawise garwa liya pacar dikirim foto ing media sosial bubar. Sing wadon bakal dadi bojone sing kaping telu.
Nanging, dheweke ora bisa kawin sacara sah ing Thailand utawa Malaysia.
Wong sing umur 41 taun ngandhani Bernama yen dheweke bakal ngenteni bocah wadon supaya bisa nikah nalika dheweke nembe 16 taun lan dheweke ora bakal bisa urip bebarengan nganti saiki.
Dheweke uga ngandhakake yen dheweke nikah karo wong tuwa saka bocah-bocah wadon lan dheweke bakal nggolek solusi legal kanggo mbusak asmane “saka tuduhan sing ora akurat lan ala”.
Wan Azizah ngandika ing statement ana sing ora ana cathetan pernikahan sing njupuk Panggonan ing negara Kelantan, utawa ora weruh bukti sing marriage ing Thailand. Mulane, loro wong kasebut dianggep dadi polisi minangka siji, ujar.
Kaget lan ora ditrima ‘
Wakil Dana Anak Bangsa-Bangsa Perserikatan Bangsa-Bangsa di Malaysia, Marianne Clark-Hattingh, ngandika ing pernyataan yen dheweke duka karo perkawinan, nelpon “kaget lan ora bisa ditampa.”
Komisi Hak Asasi Manusia Malaysia ngandhakake yen “prihatin” babagan perselisihan dugaan, lan nyuwun hakim-hakim pengadilan Syariah kanggo ngendhakake perkawinan anak.
Anak-anak perkawinan ditampa ing sawetara wilayah Malaysia, sanajan sikap berubah, miturut grup pertahanan Girls Not Brides.
Luwih saka 9.000 perkawinan anak-anak sing didaftarkan ing limang taun antarane 2010 lan 2015, ngandarake Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga lan Masyarakat Malaysia taun 2016. Negara iki minangka salah sawijining wong sing ora nyedhiyani data taunan babagan perkawinan anak marang UNICEF, miturut Human Rights Watch. Hak Watch.
Malaysia nduweni rong set hukum sing ngatur pernikahan kanggo Muslim – beda-beda saka negara menyang negara – lan kanggo non-Muslim, miturut Ragunath Kesavan, mantan ketua Dewan PBB Malaysia.
Hukum Islam ing Kelantan nyatakake yen umur minimum kanggo wanita nikah yaiku 16, kajaba yen disetujoni dening hakim pengadilan Syariah utawa perdana menteri, miturut Wan Azizah.
Polygamy sah ing kabeh negara Malaysia, nanging pacar kudu njaluk persetujuan saka garwane sadurung sadurunge mlebu garwa liyane. Babagan aturan kasebut nyebabake denda 1.000 rixdollars ($ 248), miturut Kesavan.